Magán Zeneiskola

Makó

6900 Makó, Szent János tér 30.

T/F: +36/62-210-875

info@maganzeneiskolamako.hu

***

igazgató-karnagy: Dr. Csikota József

e-mail: csikotaj@csikotajozsef.hu

Bemutatkozás

 

A makói Magán Zeneiskola alapfokú művészetoktatási intézményként 1994-ben alakult azzal a céllal, hogy lehetőséget biztosítson a különböző művészeti ágak alapjainak elsajátítására, művelésére minél több, a többségében periférikus iskolákban tanuló, valamint a környező falvakban élő gyermeknek is egyaránt. Az iskola megalapításától kezdve egy magas szakmai színvonalú művészetoktatási és kulturális intézmény létrehozása lebegett az alapító szeme előtt, ahol a hosszú évek korrekt és eredményes munkája és a „név garancia” elve valósulhat meg. Iskolánkban a művészetek szeretetére, tiszteletére, értésére és művelésére neveljük a növendékeket, városunk következő generációjának képviselőit. Az intézmény pedagógusgárdája ezzel együtt fontosnak tartja a művészeti neveléssel együtt megvalósuló napjainkban mindinkább hiánypótló, személyiségfejlesztő hatást, amellyel gazdagítjuk, segítjük a gyermekek szellemi és érzelmi fejlődését, általános műveltségének kiszélesítését.      

 

Az iskola 1994 őszén kezdte első tanévét 120 diákkal. A tanuló ifjúság nyitottsága, érdeklődése, valamint a szülői igény hatására folyamatosan bővült az oktatott művészeti ágak és oktatási helyszínek köre.

 

2005-ben intézményünk újabb mérföldkőhöz érkezett. Megvalósulhatott egy régi álom, amely már egységben látta az alap- és a középfokú művészetoktatás egymásra épülő, egymásba karöltő egységét és beindíthatta intézményünk középfokú művészeti szakképző évfolyamait. Nagy öröm, ha egy művészeti alapokkal nálunk ismerkedő kisgyermeket művészpályát választó fiatalként is kísérhetünk magasabb tanulmányai felé, vagy új szakmája megszerzéséhez, de büszkeség számunkra az is, ha az ország távoli városaiból is minket választanak a pályára készülő fiatalok.

 

Az elmúlt másfél évtized a folyamatos fejlesztés, fejlődés, építkezés ideje volt intézményünk számára, melyet kiteljesíthetünk, méltóképpen megünnepelve fennállásunk 15 éves jubileumát, egy új épület létrehozásával, egy új székhely felépítésével. Az épület: a „Művészetek Háza” kialakítása, ahogyan az intézmény kiépítése épül a tradíciókra, és figyeli az idő szavát. Követi a hagyományokat és él az új lehetőségekkel, lehetőséget teremtve, hogy európai szintű tevékenységünket európai színvonalú környezetben, korszerű feltételekkel gazdagítva továbbépítsük közösségünket, színesítsük a mindennapokat és szolgáljuk a jövő nemzedék szellemi és érzelmi gyarapodását.

 

Alapfokú Művészeti Iskola

 

Iskolánkban oktatott tanszakok

Zeneművészeti ágon: zongora, hegedű, furulya, fuvola, oboa, klarinét, fagott, szaxofon, baritonkürt, trombita, vadászkürt, tenorkürt, harsona, tuba, ütő, gitár, hárfa, szolfézs

 

Táncművészeti ágon: néptánc

 

Képzőművészeti ágon: festészet

Jelentkezés: április, május hónapokban

Beiratkozás: minden esztendőben augusztus 31-ig

 

Telephelyeink

·  Makói Katolikus Általános Iskola és Óvoda (Makó, Návay Lajos tér 12.)

· Szent István Egyházi Általános Iskola és Kollégium (Makó, Szent István tér 14-16.)

·  Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Almási Tagintézménye (Makó, Almási u. 52)

·  Szikszai György Református Általános Iskola (Makó, Szikszai u. 4.)

·  József Attila Gimnázium (Makó, Csanád vezér tér 6.)

·  Földeáki Návay Lajos Általános Iskola (Földeák, Zárda u. 18-20.)

·  Maroslelei Általános Iskola (Maroslele, Árpád u. 2.) 

·  Kiszombori Dózsa György Általános Iskola (Kiszombor, Óbébai u. 6.)

·  Kálvin téri Református Általános Iskola (Makó, Kálvin tér 6.)

 

Szakképző Iskola

  

A szakképesítés azonosító száma: 54 212 05

A szakképesítés megnevezése:

Klasszikus zenész

(szakmairány megnevezésével)

Klasszikus zenész

(fafúvós, rézfúvós, húros/vonós, billentyűs, ütős);

Magánénekes

 

A szakképesítés azonosító száma: 54 212 08

A szakképesítés megnevezése:

Szórakoztató zenész

(szakmairány megnevezésével)

Szórakoztató zenész

(fafúvós, rézfúvós, húros/vonós, billentyűs, ütős)

Énekes szólista

 

 

Pályázatok

 

DAOP - 4.2.1/2F-2-2009-0018

Projekt neve: Regionális és euroregionális alapfokú művészeti képző központ oktatási feltételeinek biztosítása a makói Magán Alapfokú Művészetoktatási Intézmény számára

 

Általános leírás:

Megvalósítás kezdő időpontja: 2009.06.03.

Fizikai megvalósítás tervezett napja: 2010.11.30.

Projekt helyszíne: Makó, Szent János tér 30. hrsz. 45.

Projekt összköltsége: 138 490 688 Ft

Támogatás mértéke: 124 126 560 Ft

Támogatás intenzitása: 89,63%

 

Műszaki leírás:

     Szent János tér 30. alatti épület átalakítása és felújítása 191 m2-en, bővítése (bruttó 583,94 m2) és udvar felújítása (889,3 m2). Az épület földszintjén 11 helyiség került átalakításra, valamint 2 szoba lett felújítva. A tetőtér beépítése bővítést eredményezett. A régi raktározást szolgáló melléképület helyén egy új szárnnyal bővült az iskola. A beruházás eredményeképp létrejött 15 fejlesztő szoba (kézműves, hangszeres szoba, próbatermek), valamint az iskolát kiszolgáló speciális funkciókkal rendelkező helyiségek (orvosi szoba, mosdók, teakonyha, könyvtár, takarítószeres kamra). Az épület teljes körűen akadálymentesített.

     A meglévő épület stílusjegyeit az építtető megőrizte, így a korabeli díszkutat és 2 nagylombú fát, a vas bejárati kaput, a homlokzat tagozatait és a tető karakteres díszeit, valamint a borított pallótokos, teljes középfalat megfogó korabeli kétszer kétszárnyú ajtóegyüttest megtartva épült fel az új intézmény.

 

Kedvezményezett: Alapítvány a Művészeti Nevelésért

6900 Makó, Szent János tér 30.

00 36 62/210-875           

amuvnev@vnet.hu

 

Közreműködő szervezet: VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési
és Urbanisztikai Nonprofit Kft.

(1016 Budapest, Gellérthegy u. 30-32.)

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.